Tips: bästa presenten till 50-åringen

by baggu

Om det är någon födelsedag som är värd att fira med pompa och ståt är det 50-årsdagen. Men det kan vara klurigt att veta vad du ska ge bort i present och ännu svårare blir det om du personligen inte har en nära relation till jubilaren.

Det viktigaste är att fira födelsedagsbarnet och hylla de gångna 50 åren, men samtidigt vill du givetvis att presenten ska uppskattas. Så, hur hittar du den perfekta presenten till en 50-åring? Här får du bra tips på hur du uppvaktar någon som fyller 50.

Tänka på innan uppvaktning

Det finns några saker du kan fundera kring innan du köper present och bestämmer hur uppvaktningen ska ske. Vissa människor älskar allt som har att göra med födelsedagar och festligheter, medan andra föredrar ett firande i mer lugna former. Ställ dig därför några frågor innan du planerar ditt uppvaktande:

  1. Hur är jubilaren som person?
  2. När passar det att uppvakta 50-åringen?
  3. Finns det någon att gå ihop med?

Från din sida är det viktigt att förhålla dig till personens livsstil, intressen och personlighet. Annars finns risken att uppvaktningen blir helt fel och det sista du vill är att födelsedagsbarnet ska känna sig obekväm.

En annan lite mer praktisk sak att tänka på är tidpunkten för uppvaktningen. Är du bjuden på kalas tar du givetvis med presenten när festen äger rum. Men står det ingen fest på schemat får du försöka tajma in ett bra tillfälle för att uppvakta 50-åringen i fråga. Även här gäller det att anpassa uppvaktningen utifrån personens vardagsrytm. Här är det bästa tipset att höra dig för med jubilarens närmaste för att säkerställa att det passar bra.

Ibland kan det vara en fördel att gå ihop med andra som planerar att fira 50-åringen och ge bort en födelsedagspresent tillsammans. Med fler idéer och lite större budget är det här alternativet populärt inför lite mer påkostade födelsedagsuppvaktningar.

Present och uppvaktning i sin helhet

Att fylla 50 år är något speciellt och i Sverige hör det till en av de födelsedagar som vi lägger störst vikt vid. Ska du fira en kär vän, familjemedlem eller kollega på 50-årsdagen bör du alltså lägga lite extra tid och tanke på uppvaktningen.

Ett grundläggande tips att ta till dig är att se uppvaktningen som något mer än bara en enkelt inslagen present. Det innebär att du inte bara är noga med att hitta rätt present till jubilaren, utan även engagerar dig i hela upplägget. Du bör med andra ord se till att leverera din gåva i full skrud.

Stilfull inslagning

Så, hur gör du då för att skapa något unikt även om presenten som sådan är ett enkelt klädesplagg eller en bok? Först bör du välja ett prydligt presentpapper för att det redan på utsidan ska synas att det är en högtidlig gåva. Ett paket med vackra snören eller band väcker alltid uppseende.

Minnesvärt överlämnande

För att göra födelsedagspresenten ännu mer unik är tipset att gå steget längre och även planera in något extra. Du kan exempelvis köpa dekorationer till 50-års festen även om ni inte ska ha någon fest. Dessa kan du antingen sätta på paketet eller bara hålla i dem. Festliga ballonger, vimplar eller pom-poms är utmärkta tillbehör som ger det där lilla extra till uppvaktningen.

Ett annat tips är att ge bort en finare vinflaska som ett litet komplement till den riktiga presenten. Be personalen på Systembolaget om hjälp med att hitta ett vin som passar bra att ge bort.

Tips på presenter till 50-åring

Att ge bort en present till en 50-åring är inte lätt eftersom personen säkert redan har det mesta till hemmet. Däremot är det alltid en bra idé att uppvakta med ett presentkort på NK eller någon annan fin affär. Det är en fin gest och du slipper oroa dig för att din present inte passar jubilaren.

Med ovan sagt är det många som ändå föredrar en fysisk present i form av kläder, inredning eller till exempel böcker. Kom bara ihåg att be om kvitto på det du väljer som present. På så vis finns det alltid en lösning om födelsedagsbarnet skulle behöva byta storlek eller välja något annat från samma butik.

Upplevelse i 50-årspresent

Om du vet med dig att 50-åringen kommer att bli glad av en annorlunda present är upplevelser något att kika närmare på. Det här är nämligen ett utmärkt alternativ att ge bort till en livsglad 50-årsjubilar och framför allt om ni är flera som går ihop. Utgå från personens intressen och försök hitta en upplevelse som passar att ge bort i 50-årspresent.

Är det en aktiv och äventyrlig person som fyller år passar följande upplevelser:

  1. Forsränning
  2. Fallskärmshoppning
  3. Racing

För födelsedagsbarn som föredrar mer avkopplande miljöer kan dessa upplevelser istället vara bättre alternativ:

  1. SPA och övernattning på hotell
  2. Gastronomisk upplevelse
  3. Teaterbesök

Fördelen med att ge bort en upplevelse i 50-årspresent är att det har ett mervärde genom att generera ett fint minne. När det har gått några år är det bara att kika tillbaka i backspegeln och den minnesvärda upplevelsen.

Relaterade inlägg