Daniel Ståhl – en folkkär idrottsman

by baggu

Alla framgångsrika idrottare blir inte folkkära, men det är Daniel Ståhl. Inte bara därför att han kan kasta en diskus långt. Hela hans personlighet utstrålar charm, intelligens och vältalighet. Han har ett språk som är osedvanligt befriat från de sedvanliga klyschor och svordomar som annars inte sällan förekommer inom idrottsvärlden.  

Några fakta om Daniel Ståhl

Födelseår1992
KlubbSpårvägens FK, Stockholm
FamiljTaina och Jan Ståhl som föräldrar samt syster Anneli
Vikt155 kilo
Längd200 centimeter
Främsta meriterGuld vid OS 2021 i Tokyo och världsmästare i Doha 2019

Daniel Ståhl i motvind

Daniels karriär inom diskus har inte alltid gått på räls, vilket namnet på hans klubb annars skulle kunna antyda. Låt oss följa hans utvecklingssteg:

 • Deltog som junior vid europamästerskap år 2011, men blev utslagen i både diskus och kulstötning
 • Världsetta i diskus under försäsongen 2012
 • Utslagen i EM för seniorer samma år som han tidigare legat världsetta
 • Utslagen i kvalet vid olympiaden i Rio de Janeiro år 2016
 • Världsetta på hösten år 2016, dvs efter olympiaden samma år
 • OS-guld i Tokyo 2021, där hans träningskamrat Simon Peterson kom tvåa.

Inte ens en kalenderbitare kunde erinra sig att två svenskar hade kommit etta och tvåa vid ett och samma olympiska sommarspel. Det hände senast år 1948 i London och risken är stor att det aldrig kommer att upprepas. 

Men tycker inte Daniel Ståhl om att kasta diskus i motvind? Jo, det gör alla diskuskastare. Skivan får nämligen ett extra lyft i motvind och flyger längre. I andra friidrottsgrenar får medvinden inte vara för kraftig för att ett rekord ska gälla. Såvitt bekant får motvinden vid diskuskastning vara hur stark som helst.

Daniel Ståhl och förebilder

Har Daniel haft några förebilder som snurrat runt i ringen med en diskus? Det vet vi inte, men möjligen Ricky Bruch. Även han en folkkär idrottsman, men med en annan framtoning. Daniel Ståhl var inte född när Ricky Bruch tog bronsmedalj vid de olympiska spelen år 1972 i München, men en förebild kan han ändå ha varit.

En tänkbar förebild är också den oförglömlige Al Oerter. En amerikansk diskuskastare  som vann fyra OS-guldmedaljer i rad. Från OS i Melbourne 1956 till Mexico City 1968. Denne formidable idrottsman skulle ha kunnat vinna ytterligare medaljer om han inte råkat ut för skador precis innan en ytterligare OS-tävling skulle börja.

Daniel Ståhl – en svensk viking

Ingen idrottsintresserad kan ha missat Daniel Ståhls och Simon Petersons genuina glädjeyttringar när de tog guld och silver i Tokyo. Dessa båda – bildligt och bokstavligt – jättar sprang runt arenan insvepta i den blågula fanan, hoppade över häckar och samtidigt skrek Daniel:  “I am a Swedish Viking”. Ett glädjerus man unnar dem båda.

Visst är Daniel Ståhl svensk, men han har finskt påbro. Mamma Taina kommer från Åbo i Finland. Hon var på sin tid framstående i kulstötning. Vad man kan gissa talar Daniel finska och han är populär även i Finland. Till och med när han vinner vid finnkamper på höstkanten.

Daniel Ståhls personbästa

Här är några av Ståhls prestationer och personbästa:

 • Diskus: 71,86 meter
 • Kula: 19,47 meter
 • Bänkpress: 200 kg
 • Marklyft: 350 kg
 • Knäböj: 320 kg

Framtida karriär för Daniel Ståhl

Efter OS i Tokyo har framgångarna för Daniel varit mer tunnsådda. Han har också gjort oss svenskar lite bortskämda. Liksom vår nya stavhoppare Duplantis, utgår vi ifrån att Daniel eller möjligen Simon alltid ska vinna. Men nya och talangfulla kastare har dykt upp. Och både Daniel och Simon har hamnat utanför prispallen vid flera tillfällen. Men naturligtvis tillhör de fortfarande världseliten i sin gren.

Hur länge kommer Daniel Ståhl att fortsätta kasta diskus? Ingen vet, men diskuskastare kan hålla på länge. Teknik och styrka förefaller betyda mer än snabbhet och ålder. Under alla förhållande kan vi nog räkna med att Daniel kommer att arbeta inom idrottsvärlden även i fortsättningen. Han om någon har de ledaregenskaper som behövs.

Har Daniel Ståhl flickvän?

Det har han kanske, men det vet vi inget om. Det får bli hans och den eventuella flickvännens privata ensak. Någon ring på fingret har inte synts till. Däremot snurrar han gärna runt i en ring med en diskus i sin högra hand. 

Relaterade inlägg