Hur mycket potatis per person behöver man?

by baggu

Plötsligt ringer det på dörren. Gästerna är komna. Det är dags för middag och söndagssteken står i ugnen. Potatisen ska just skalas men då dyker frågan “hur mycket potatis per person?” upp i huvudet. Ja, hur mycket kokt potatis per person är egentligen att föredra?

Hur mycket potatis räknar man per person i olika rätter?

Många svenska rätter innehåller potatis då potatis traditionellt ingår i svenskens basföda. Därför kan det vara bra att se över mängden potatis som krävs för olika rätter. 

  • Hur mycket potatis per person till potatissallad? I en potatissallad ska man räkna med ca 200 gram potatis per person. Då har man definitivt så det räcker.
  • Hur mycket potatis per person till potatisgratäng? Även här rekommenderas ca 200 gram potatis per person.
  • Hur mycket potatis äter man per person? När man serverar rostad, kokt eller bakad potatis kan det vara bra att räkna med att gästerna äter 175-200 gram potatis per person om dessa serveras till huvudrätten. 

Hur mycket potatis per person på en buffé ska man räkna med?

I vissa familjer är det tradition med potatis på julbordet. Om detta är fallet ska man tänka på att potatisen inte spelar huvudrollen på bordet. Det finns därför ingen anledning att ta i från tårna när man beräknar mängden potatis. 

100 gram per person räcker långt när potatis serveras på buffé. Man ska också tänka till kring vilken typ av gäster man bjudit in. I ett sällskap med flera barn blir matintaget mindre och det behövs med andra ord inte lika mycket potatis då. 

Relaterade inlägg