prison1

Jonna Henningsson – livstidsdömd mördare

by baggu

Jonna Henningsson är en svensk, dömd mördare som år 2015 blev dömd till livstids fängelse för mordet på sin kärleksrival. Mordet brukar kallas för styckmordet i Askersund. Det skedde den 19 juni år 2014 då den då 22-åriga Lovisa Lindhs kropp hittades nedgrävd i tre högar vid Hällabrottet i Kumla kommun. Det var mördaren, det vill säga Jonna Henningsson, som själv ledde polisen till platsen där hon hade dumpat kroppsdelarna.

Korta fakta om Jonna Henningsson:

Fullständigt namnJonna Henningsson 
Känd förLivstidsdömd mördare. 
ÅlderFödd 1989, alltså 33 år gammal. 
LängdOkänt
Bor iSitter i fängelse. 
NummerJonna Henningssons telefonnummer är svårt att hitta på nätet

Jonna Henningsson bakgrund

Innan mordet var Jonna Henningsson en helt vanlig tjej som hade hästar som största intresse. Hon ska ha varit populär i skolan, utåtriktad och social. Under sin uppväxt hade hon aldrig visat någon form av aggressivitet. Hon bodde i ett hus strax utanför Kumla, som hon hade skaffat med sin expojkvän Jonathan. Trots att de inte längre var ett par bodde de båda kvar i huset. De hade gjort slut under hösten 2013. 

I efterhand har expojkvännen berättat att de hade haft en bra relation som vänner och att de kunde prata om allt möjligt. Under deras parrelation hade det däremot varit svårare. Enligt honom hade hon svårt att ta ett nej, hon var svartsjuk och kunde hota med att ta sitt liv om hon inte fick sin vilja igenom. 

Det har även sänts en dokumentär om fallet och om Jonna Henningsson på TV3, som heter I huvudet på en mördare. Det har även pratats om fallet i flera podcasts. Det är oklart om hon hade en blogg vid tidpunkten för mordet. Hon hade däremot ett konto på Facebook. 

Jonna Henningsson – Lovisa och Jonas

  • År 2013 träffade Jonna Henningsson en kille som hon inledde en relation med, Jonas Albin. Relationen var dock inte helt okomplicerad eftersom han redan hade en flickvän, Lovisa Lindh. De hade varit ett par från och till sedan 2008, då de gick i nionde klass. Relationen med Jonna Henningsson blev också från och till och snart började Jonna se Lovisa som sin största kärleksrival. Under våren 2014 var triangeldramat extra infekterat, vilket hade fått båda tjejerna att må dåligt. Jonna ska ha mått väldigt dåligt både psykiskt som fysiskt. Hon hade inte längre lust att rida och upplevde att saknaden efter Jonas Albin aldrig tog slut, trots att hon fortsatte att träffa honom. 
  • Den 13 juni berättade Jonna Henningsson för Jonas Albin att hon hade fått åka till akuten på grund av stopp i en äggstock. Det som egentligen hade hänt var att hon hade skurit sig själv i magen och sytt ihop, på grund av att hon ville att han skulle tycka synd om henne och ta hand om henne. Dagen efter tog han dock avstånd och veckan som följde kunde hon inte sova, äta och sökte på Google om hur man enklast dödar någon, hur man hyr ett torp och hur hårt man måste slå för att få någon att svimma av. 

Jonna Henningsson och mordet i Askersund den 18 juni 2014

  • Tidigt på morgonen den 18 juni åkte Jonna till pojkvännens lägenhet i Askersund, där Lovisa Lindh låg och sov. Tanken var att skrämma henne så att Lindh lämnade Jonas. Med sig hade hon en hovslagarhammare, kökskniv och två sprutor. Sprutorna fylldes med vodka och sömnmedel. Planen gick inte som väntat och efter det första slaget med hammaren hördes skriket in till grannen, som kom och knackade på i 20 minuter. Men ingen öppnade. 
  • Efter mordet åkte hon hem till sin egen bostad för att hämta redskap och påsar för att göra sig av med Lovisas kropp. Eftersom hon inte kunde flytta hela kroppen styckade hon den med hjälp av en såg och en jaktkniv hon tagit från Jonas Albins lägenhet. Den styckade kroppen la hon i tre Ikea-påsar som grävdes ner vid Hällabrottet. 
  • Den 18 mars 2015 dömdes hon till livstids fängelse vid Göta Hovrätt för mord. Den 31 juli flyttades hon till anstalten Hinseberg utanför Örebro, vilket är det kvinnofängelse med högst säkerhetsklass i Sverige. Där sitter hon än idag. 

Jonna Henningsson på Flashback

Jonna Henningsson är med i flera trådar på Flashback, och den mest kända handlar om styckmordet i Askersund. Där har väldigt många personer bidragit med information, och än i dag skriver folk i tråden som har hela 828 sidor. 

Relaterade inlägg