FC

Röda Stjärnan – en mångfacetterad betydelse

by baggu

Vissa saker behöver man specificera mer än andra när man söker på nätet för att hitta rätt. Ibland har ord som röda stjärnan mer än en betydelse. För att inte förvirra det hela mer blir det söktips och fakta här.

Snabbfakta om fotbollslaget Röda Stjärnan, Crvena Zvezda:

1945Röda Stjärnan Belgrad grundades
1951Röda Stjärnan vann sitt första mästerskap
1978/1979Röda Stjärnan kom 2:a i UEFA-cupen efter Borussia Mönchengladbach
1991Röda Stjärnan vinner Europacupfinalen genom att besegra Marseille
2013/2014Serbiska mästare

Att vara intresserad av både fotboll och friluftsliv när man söker på röda stjärnan kan bli spännande, eftersom det både finns ett fotbollslag och en butik med detta namn. För att inte blanda ihop dessa två så blir det en sak i taget.

Röda Stjärnan – ett elegant lag i fotboll

Innan vi ägnar oss åt friluftslivet så passar vi på att spana in fotbollen en stund. 1945 i dåvarande Jugoslavien bildades Crvena zvezda. Det var det som på svenska kom att bli laget Röda Stjärnan Belgrad i fotbollsvärlden. 

Röda Stjärnan bildades i februari 1945 när andra världskriget fortfarande pågick i Europa. Innan dess hade serbiska klubbar upplösts och Röda Stjärnan kom att ärva saker från de två mest populära klubbarna som funnits. Det var från SK Jugoslavija och BSK Belgrad de ärvde stadion, kansli, klubbmärke och lagens färger.

Tack vare det har Röda Stjärnan idag klubbkläder i rött och vitt. Tittar man på Röda Stjärnan Belgrads tröja återfinns även den röda stjärnan som de lade till klubbmärket. Laget kom att bli en symbol för det serbiska folket.

Röda Stjärnans möte mot Liverpool 2018

Under många år har Röda Stjärnan tagit mästerskapstitlar, hela 35 stycken titlar är det. Det är både nationella och internationella titlar som laget lyckats knipa åt sig. En av de större skrällarna på senare år var när Röda Stjärnan mötte Liverpool 2018, ett Liverpool som med stort självförtroende gick in i matchen de skulle vinna.

Det visade sig dock att Milan Pavkov hade helt andra planer för Röda Stjärnan FC. På sju minuter i första halvlek hade han slagit in två mål på gruppledaren Liverpool. Det gästande laget Liverpool förlorade sin match mot Röda Stjärnan med dessa 2 mål. Milan Pavkov firades som en stor stjärna efter den matchen.

Liverpool misstänkte att det skulle bli en tuff match. Detta efter att ha sett vad publiken gjorde för Röda Stjärnans förtroende på hemmaplan i en tidigare match. Det var matchen Röda Stjärnan mot Napoli några veckor tidigare de syftade på.

Napolis problem med Röda Stjärnan 

I den matchen visade Röda Stjärnan att de är starka på hemmaplan. En publik som älskar dem och backar upp dem enormt är deras stora stöd. I första matchen mot Napoli i Italien hade de åkt på däng med 3 italienska mål mot ett serbiskt. När det kom till returen lyckades båda målvakterna hålla tätt och matchen slutade oavgjort 0 – 0.

Med all sannolikhet kommer man inom en snar framtid få se Röda Stjärnan spela toppfotboll i Europa igen. De har ett starkt lag som är på frammarsch. Med lite tur och mycket skicklighet kanske de snart kommer till kalla Norden för matcher. För där, i den europeiska cup-fotbollen, är Sverige välrepresenterade med många duktiga lag.

Röda Stjärnan var en del av Göteborgs butiksliv 

Nu över till friluftslivet. En friluftsbutik som lockar gemene man är något man gärna söker sig till. Idag har Röda Stjärnan i Göteborg stängt sin butik. Länge var det en populär butik att besöka för den som gillar friluftslivet och airsoft.

Saker man kan handla hos Röda Stjärnan på nätet:

 • Friluftsmat
 • Gasmasker
 • Handskar
 • Kamouflagenät
 • Kängor
 • Luftpistoler
 • Mössor
 • Overaller
 • Regnkläder
 • Ryggsäckar
 • Tygmärken
 • Tält
 • Vapentillbehör
 • Värmekläder

Röda Stjärnan – omdöme av kunderna


Överlag har Röda Stjärnan goda omdömen på nätet. Man kan söka sig runt på flera sidor och läsa oberoende recensioner om dem. Efter att de övergått till i princip bara webbutik så har omdömena ökat.  

Relaterade inlägg