hotel 3

Hotell Tylösand – rekreation och lyx

by baggu

Havsbad har alltid betraktats som nyttigt och hälsosamt. Vid slutet av 1800-talet var dock längre vistelser vid mondäna bad- och kurorter förbehållet välbeställda människor. Men tiderna förändras och idag har allt fler möjlighet rekreera sig på badhotell. Att besöka hotell Tylösand är ett nöje för den som söker sig till havsbad i en lyxig miljö.

Snabbfakta om Tylösand Hotel

Invigning1915
ByggherreJohan Hallberg
UrsprungRestaurang Tylöhus och Hotell Tylöhus
Rum vid start10
Nuvarande ägarePer Gessle och Björn Nordstrand

Hotell Tylösand – en galen idé

Den som tog initiativet till verksamheten var hovfotografen Johan Hallberg. Av de flesta ansågs han vara komplett galen. Hur skulle han kunna bygga upp restaurang och hotell på ett värdelöst och ödsligt flygsandsfält, frågade man sig. Dessutom gick det inte att komma fram till etablissemanget med buss, bil eller tåg. Enda sättet att komma dit var med båt från Halmstad. Men ändå gick det! Och inte förrän år 1929 anlades en väg fram till hotell Tylösand. Då hade verksamheten varit igång i fjorton år.

Affärsidé till hotell med bad

Varifrån hade Johan Hallberg fått sin idé till att anlägga ett hotell nära Halmstad? Vi kan ana att han som fotograf vid hovet hade kunnat frottera sig med både kungligt folk och societeten. På västkusten fanns flera så kallade societetshus. Dessa byggnader hade stora salonger och var till för så kallade stadsborgare och välbärgade besökare. Vi kan även idag finna sådana hus i orterna Marstrand, Lysekil och Varberg. 

Vid slutet av 1800-talet hade det blivit vanligt att idka badortsliv. Stadsfolk åkte till havet och ägnade sig åt sällskapsliv och salta bad. Mölle i Skåne blev skandalomsusad eftersom män och kvinnor badade tillsammans. Visserligen iförda pryda badkläder men ändå! Mölle fick till och med besök av den tyske kejsaren Wilhelm II, som ankrade upp sin yacht utanför och förmodligen träffade svenska kungligheter. Kanske var även Johan Hallberg på plats. 

Hotell Tylösand med SPA och annat nytt

Du som vill besöka hotell Tylösand kan åka Tylösandsvägen i Halmstad och svänga av på Tylöhusvägen, för att vid dess slut finna en makalös byggnad. Du är framme vid hotellet. Gå in genom entrédörrarna och du finner allt du kan begära på ett strandhotell. Naturligtvis kan åker du gärna till Tylösand för att njuta av ett SPA hotell. Oftast kan du också gå på konstutställning, och restaurangen har ett brett utbud av välsmakande anrättningar. Och på morgonen äter du frukost i den stora matsalen eller beställer du upp den till ditt rum. Möjligheter till aktiviteter är flera:

  • Gruppträning
  • Konstvisning
  • SPA
  • Dryckesprovning
  • Laserbehandling
  • Dans

Hur har då Hotel Tylösand kunnat utvecklas sedan Johan Hallbergs tid? Han skulle kanske inte känna igen sig men han skulle säkert gilla det han ser.

Tylösands hotell året runt

Sedan 25 år tillbaka ägs anläggningen av musikern Per Gessle och affärsmannen Björn Nordstrand. Båda har anknytning till Halmstad och har satsat rejält med kapital för att göra hotellet till en plats som är värd att besöka. Oavsett om du endast tänker stanna över dagen eller bo över flera nätter blir du inte sysslolös. Tylösands hotell begränsar inte sitt utbud till en kort sommarperiod. Vintertid kan du åka dit för att relaxa och se olika föreställningar och uppträdanden. Och varför inte åka dit och äta hotellets fantastiska julbord?

Relaterade inlägg