museum

Etnografiska Museet – värt ett besök under långhelgen?

by baggu

Om man tycker att inblick i andra människors sätt att leva är spännande kan besök på de olika Världskulturmuseerna läggas till att göra-listan. Etnografiska Museet i Stockholm är ett av Sveriges fyra Världskulturmuseum. En potentiell aktivitet för hela familjen under jullovsveckorna – eller när som helst. Men vad menas ens med etnografi?

Snabba fakta om Etnografiska Museet

AdressDjurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm
ÖppettiderOnsdagar 11 – 20Veckans alla övriga dagar 11 – 17
InträdeFri entré
ÄgareSvenska Staten
Några av utställningarna just nuMagasinet, Nordamerika, Ursprungsfolk i tre klimat, Japan – bild och självbild, med flera 
Passar förVänner, hela familjen, första dejten, skolklasser med flera 

Varför ett etnografiskt museum? 

Först och främst behöver man googla sig till vad etnografi är. Jo, men det är en metod inom antropologin – läran om människan som social varelse. Antropologi är en bred lära som täcker människans sociala konstruktioner, uttryck, språk, kulturella uttryck och fysiologisk utveckling. 

Etnografisk metod inom forskning innefattar att vara på plats och under längre tid iaktta dem som ska studeras. Det kan vara allt från människor i ett kontorslandskap till ursprungsfolk på avlägsna öar. Man samlar på sig detaljer, fysiska och abstrakta, för att sedan skildra och analysera dem. 

Vi lever i en värld som växer så det knakar. Där vi tack vare sociala medier och teknologi får viss inblick i världens alla hörn. I en värld där olikheter, vi och dom-tänk och polarisering tycks allt mer närvarande. I denna värld kan man tänka sig att det behövs förståelse för andra kulturer mer än någonsin. Det kan vara värdefullt att få ta del av lite andra perspektiv på livet. 

Etnografiska Museet – ett Världskulturmuseum

Etnografiska museet är ett av Sveriges fyra Världskulturmuseer. De drivs alla av en och samma myndighet – Statens museer för världskultur. Deras syfte är att, på ett engagerande vis, visa besökare hur kulturer i världen tar sig uttryck. 

De övriga tre världskulturmuseerna är Världskulturmuseet i Göteborg, Östasiatiska Museet och Medelhavsmuseet, de båda sist nämnda i Stockholm.Det finns dock många fler museer i Sverige som skildrar människor och kultur. 

Vi har omkring ett 30-tal kulturhistoriska museum. Några av dem är:

 • Àjtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk
 • Bungemuseet på Gotland
 • Vitlycke museum i Tanumshede
 • Charlotte Weibulls folklivssamlingar, Möllegården kultur i Åkarp

Vad kan vi se på Etnografiska Museet i Stockholm?

Här finns restaurang, butik och en liten park med ett tehus som kan besökas de varma månaderna om året. 

Just nu (december 2022) pågår följande utställningar:

 • Magasinet: en samling av allt, för dig att utforska
 • Nordamerika: om många olika indianstammar i Norr genom tiderna
 • Ursprungsfolk i tre klimat: Arktis, Amazonas och Australien 
 • Japan – bild och självbild: om japanska samurajer.
 • Svarta tråden
 • Afrika pågår
 • Allt hänger samman

Restaurang Matmekka

Teriyaki, curry eller fiskbiffar. På museets egen restaurang tycks man jobba med smaker från hela världen. Den har dock fått varierande betyg av besökarna. En del lovordar maten medan andra klagar på pris och bemötande. Det finns inte så många alternativ i närheten. Det kan således vara bra att bestämma i förväg om man vill äta på Matmekka eller ej vid sitt besök. 

Världskulturmuseet i Göteborg och De Dödas Dag

Om man råkar vara på besök i Göteborg under jullovshelgerna eller februarilovet kan man passa på att gå till Världskulturmuseet där. Den populära utställningen ¡Viva México! visas fram till 23 april 2023. 

Den består av en stor samling föremål och bilder som skildrar olika epoker, människor och öden i Mexico. Högtiden Día de los muertos, de dödas dag på svenska, är en del av den mexikanska kulturen som fascinerar oss. Den färgrika utställningen fortsätter locka både vuxna och barn. 

Interaktiv lekplats online

Världskulturmuseerna har också en playground, en online plattform med saker för barn. Även vuxna kan nog tycka att en del av innehållet är kul. Bland annat finns där videor om hur man kan dansa, leka cirkus och vika pappersfigurer. Under avsnittet Skola finns även utbildningsmaterial för egna studier eller hela skolklasser att ta del av. 

Relaterade inlägg