Vad ska en 10-åring hjälpa till med hemma

by baggu

Som förälder kan man ibland undra, vad ska en 10-åring hjälpa till med hemma? Det är ju faktiskt en mycket bra fråga!

Viktiga faktorer att tänka på

När vi försöker identifiera vilka sysslor en 10-åring kan hjälpa till med hemma, är det viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt och därför kan deras förmåga att hjälpa till variera stort. Det är också viktigt att vi inte belastar dem med för mycket ansvar för tidigt.

Men låt oss dyka rakt in i det, ska vi?

Sysslor runt hemmet

En 10-åring kan absolut hjälpa till med lättare sysslor runt hemmet. Dessa uppgifter kan inkludera saker som att bädda sängen, städa sitt rum, diska, tömma diskmaskinen, dammsuga och mata husdjur. Naturligtvis beror detta på barnets mognad och vad de känner sig bekväma med.

Uppgift Barnets ansvar Förälderns ansvar
Bädda sängen Barnet bäddar sin säng efter att det har vaknat. Förälder ser till att lakan och täcken finns tillgängliga.
Städa rummet Barnet plockar upp leksaker och andra föremål från golvet, sätter böcker på hyllan, osv. Föräldern bistår vid större städning och ger råd om hur man bäst organiserar rummet.
Diska Barnet diskar efter måltider, om man inte har en diskmaskin hemma. Förälder övervakar för att se till att allt blir rent och inga föremål skadas.
Dammsuga Barnet hjälper till att dammsuga rummen. Föräldern demonstrerar hur dammsugaren fungerar och förser barnet med alla nödvändiga tillbehör.

Men kom ihåg, det är inte poängen att förvandla ditt barn till en liten städmaskin. Att ge barnet uppgifter hemma handlar mest om att lära dem att ta ansvar och att alla i en familj hjälps åt för att hålla hemmet i ordning. Det primära målet är inte att barnet utför alla uppgifter perfekt, utan snarare att det gör sitt bästa för att bid

Relaterade inlägg