Vad händer med bränsleförbrukningen om du kör med lägre lufttryck

by baggu

Vad händer med bränsleförbrukningen när du kör med lägre lufttryck?

Första frågan rubbar den vanliga tanken, men svaret i all sin enkelhet behöver inget komplicerat: Om du kör med lägre lufttryck, ökar din bränsleförbrukning. Ok, men varför exakt? Nåväl, sträck ut en hand, och föreställ nu att ditt däck är som huden på din palm.

Tillstånd Bensinförbrukning Körsträcka
Normalt lufttryck Moderat Lång
Lågt lufttryck Hög Kort

Varför påverkas bränsleförbrukningen av lufttrycket?

När du kör med lägre lufttryck får du tillståndet i mitt tumgrepp – mer yta i kontakt med vägen vilket ökar friktionen. Flera däck som bär på bilens vikt, ansikte pressad, sjunker ner och skapar mer drag. Så, du behöver mer energi för att övertyga bilen om att röra sig framåt. Och var kommer den energin ifrån? Bränslet. Pumpar mer bränsle till motorn att smälta bara så att du kan hålla samma hastighet som du skulle ha med korrekt däcktryck.

Effekterna av att köra med lågt lufttryck

Ett annat dilemma: lågt lufttryck kan skada dina däck. Dina däck, som ett skinn fullt av förväntningar, kan inte ta pressen. De värms upp, utvidgar och riskerar att bryta. Detta kan leda till betydande slitna däck, mindre kontroll över bilen, och i de allvarligaste fallen, en däckexplosion.

  • Dålig bränsleekonomi
  • Åldrad eller skadade däck
  • Reducerad kontroll över bilen

Så, hur hjälper detta oss? Upprätthåll korrekt däcktryck! Det kommer att minska bränsleförbrukningen, förlänga dina däckens livstid och ge dig en säkrare bil att köra i.

Relaterade inlägg