Text till cornelis vreeswijk jag hade en gång en båt

by baggu

Cornelis Vreeswijk – en poet av folket

Jag kommer aldrig att glömma den dagen då jag för första gången hörde Cornelis Vreeswijks ”Jag hadd’ en gång en båt”. Det var verkligen en upplevelse som lämnade ett outplånligt intryck på mig. Så mycket kraft, så mycket passion!

En Poets Bakgrund

Cornelis Vreeswijk, född i Nederländerna men uppfostrad i Sverige, beskrivs ofta som en folkets poet. Hans låtar och poesi rörde vid hjärtat av svenska folket, genomsyrade av en kärlek för friheten och en starkt social rättvisekänsla.

Vreeswijk och hans ”Båt”

Hans låt ”Jag hadd’ en gång en båt” är en perfekt representation av hans unika talang och hans eviga kamp för rättvisa. Låten handlar om en man som har förlorat sin båt, en metafor för att förlora kontrollen över sitt eget liv, känslor han ofta uttryckte genom sina låtar och dikter.

Låt Datum Album
Jag hadd’ en gång en båt 1968 Tio vackra visor och Personliga Person
Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind 1972 Povel Ramel sjunger Povel Ramel
Somliga går med trasiga skor 1968 Tjo va’ det viftar!
En fattig bonddräng 1964 Ballader och oförskämdheter

Sista Orden

Cornelis Vreeswijks arbete fortsätter att inspirera generationer av musiker, artister och allmänheten i stort. Hans ord, hans musik och hans passion lever vidare i våra hjärtan. Så om ni någonsin känner er förlorade i livet, bara minns: Vi har alla en gång haft en båt.

Relaterade inlägg