Svend asmussen jag är ute när gumman min är inne (från ”ernst rolfs höstrevy”)

by baggu

Svend Asmussens musikaliska bidrag

Få människor har gjort lika stort intryck på musikscenen som Svend Asmussen, givetvis inklusive hans örhänge ”jag är ute när gumman min är inne” från Ernst Rolfs höstrevy. Asmussens enastående talang och oöverträffade kreativitet kommer alltid att minnas, men vad innebar denna ikoniska låttitel verkligen?

Först och främst, ’jag är ute när gumman min är inne’ är en sångtext som i grunden speglar en ganska enkel koncept. Den beskriver en situation där en man hjältemodigt gör sig redo att gå ut – kanske för att arbeta, kanske bara för att möta världen – även om det innebär att skiljas från sin kära fru. Men det finns en djupare betydelse bakom denna titel.

Titel Artist År
Jag är ute när gumman min är inne Svend Asmussen 1938
It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing) Svend Asmussen och Ulrik Neumann 1962
Fiddling Around Svend Asmussen 1976
Swinging with Svend Svend Asmussen 1981

Asmussens entusiasm att sprida värme och glädje genom sin musik genomsyrar hela hans repertoar. Vi kan tänka på detta låttitel som en del av det större tema att man kan hitta sitt eget sätt att presentera sig själv för omvärlden, oavsett vilka risker eller utmaningar det medför. I slutändan handlar det om att hitta det mod och den styrka som krävs för att verkligen uttrycka vem du är – utan att kompromissa med dina värden eller din integritet.

Relaterade inlägg