IDEA

hur startar man ett företag

by baggu

Att starta ett eget företag är för många ett sätt att förverkliga sig själv. Det bästa sättet att starta är att försöka formulera en affärsidé. Hur ser din tänkta marknad ut? Vem kommer att bli dina kunder? Har du utvecklat någon egen produktidé? I så fall, vilket behov ska du täcka med din nya produkt? Är din produkt färdig och testad eller återstår någon form av produktutveckling? 

Det är bra att skriva ner affärsidén. Inte nödvändigtvis på korrekt svenska. Skriv upp den i punktform. I ett första steg är affärsidén till för din egen skull. Du tvingas tänka till om olika aspekter och du kommer förmodligen på luckor i ditt tänkande. 

Hur startar man ett företag

När du är någorlunda klar med din affärsidé, är det dags att göra någon form av kalkyl. Har du egna pengar som du kan sätta in i företaget eller behöver du någon form av lånefinansiering? Bankerna kan hjälpa till med lån, men de har inga riskpengar. De kräver säkerheter. Många har gjort sig olyckliga på att sätta hus och hem i pant i blind tro på sina egna oprövade idéer. Försök därför alltid att i första hand skaffa “mjuka” lån från Almi eller liknande institutioner. Då begränsas ditt risktagande. 

Hur startar man ett företag steg för steg?

När du är klar med affärsidé och finansiering, är det dags att registrera bolaget. Du kan antingen bilda ett aktiebolag eller enskild näringsverksamhet. Formellt riskerar du bara det kapital du satt in i ett aktiebolag. Om bolaget kommer på obestånd, blir du inte krävd på obetalda skulder och skatter. Förutsatt att du redovisat och betalat skatter i tid. Det begränsade risktagandet kan dock vara en chimär. Har du lånat pengar har du förmodligen blivit tvingad gå i borgen för lånet. Startar du enskild näringsverksamhet ansvarar du för bolagets skulder som privatperson.

Oavsett vilken bolagsform du väljer, registrerar du bolaget hos Bolagsverket. En bolagsordning upprättas. Du registrerar firmanamn och anger hur firmateckning ska ske. Hos Skatteverket registrerar du bolaget för momsredovisning och du ansöker om F-skatt. Dessa formalia är ganska enkla, men det kan vara tillrådligt att ta hjälp av en redovisningsbyrå eller liknande.

Hur man startar ett eget företag – bokföring

När alla formalia är klara, kan verksamheten börja. Kunder kan besökas och inköp av komponenter och tjänster kan göras. I bästa fall kan du efter ett tag skriva ut din första kundfaktura. Glöm inte att alla affärstransaktioner ska bokföras enligt lag. Du behöver inte kunna bokföring själv. Anlita en redovisningsbyrå!

Relaterade inlägg