Aktiviteter på sommaren: Vad kan man göra en regnig svensk sommardag? 

by baggu

En klassisk svensk sommar består av lika delar fantastiska sommardagar och mörka regndagar. Som svensk semesterfirare får man helt enkelt göra sig van vid att en del av semestern måste spenderas inomhus. En del hänger läpp och menar på att jobbsemestern är förstörd så fort det duggar från mörka moln över huvudet. Andra har insett att regniga sommardagar öppnar upp för andra sommaraktiviteter. Vad kan man egentligen göra på en regnig svensk sommardag? 

De allra flesta svenskar drömmer om en riktigt solig sommar och en stor del av semesterplaneringen bygger på att det ska vara uppehåll när man har sina lediga dagar från jobbet. Många planerar till och med sin semester efter att det inte ska vara regnigt. Redan när man skickar in ledighetsansökan till sin arbetsgivare finns regnet med som en del av kalkylen. Det mesta handlar om att försöka undvika sådana dagar. 

Men samtidigt går det inte att bortse från det faktum att vi bor i Sverige och att det i Sverige kommer att regna en hel del dagar under ett år, men också under en sommar. Det är väldigt sällan som man kan undvika regnet under en hel svensk sommar. Snarare får man lära sig att anpassa sig till det nyckfulla svenska vädret och göra det bästa av situationen. 

En del sätter sig hemma i tv-soffan för att maratontitta på tv-serier, medan andra använder sin mobiltelefon för att spela spel hos ett casino eller i olika appar. Men det finns mängder av andra sätt att underhålla sig själv och utnyttja en regnig semesterdag till sin fördel. 

Låt oss titta på ett par olika aktiviteter som du med fördel kan ägna dig åt när det regnar utanför fönstret. En del skänker dig livsglädje direkt, medan andra snarare är sådana som behöver göras någon gång och då helst ska göras när man är begränsad till att stanna inomhus. 

Passa på att göra den stora sommarstädningen! 

Det är inte det allra roligaste att göra, åtminstone enligt de allra flesta. Det finns faktiskt en hel del som tycker om att spendera stora delar av dagen med att städa, organisera och göra fint i hemmet. Oavsett om du njuter av att göra det finns det få andra tillfällen som är så perfekta för en stor sommarstädning som när det regnar utanför hemmet. 

En stor och grundlig sommarstädning går ut på att göra allt det där som du inte finner tid till annars, när vardagen rullar på och det knappt finns någon tid över i veckorna. Se till att rensa avloppet innan det blir stopp, skrubba kakel och klinker i både kök och badrum, organisera om i garderober och skåp, städa i köksskåpet och damma samtliga lister i hela bostaden. 

Det finns betydligt roligare saker att göra, men det finns få saker som ger dig en så stor tillfredsställelse efteråt som en riktigt stor grundlig städning. Om du gör det ordentligt behöver du inte städa lika grundligt på lång tid framöver. 

Se några av världens mest klassiska filmer 

Har du sett Nyckeln till frihet, Gudfadern och The Dark Knight? Enligt den internationella filmdatabasen IMDb är det världens tre bästa och mest populära filmer. På denna välkända sajt är det användarna och filmälskarna själva som sätter betygen, varpå den fungerar som en otrolig bra fingervisning för vad som är världens bästa filmer. 

Hur många gånger har du inte suttit i ett samtal om en film som du inte har sett, men som du försöker ge sken av att ha sett eller som du försöker hitta på en god ursäkt till att du inte har orkat se? Aldrig mer! 

Se till att spendera en regnig sommardag med att se en eller flera av världens allra bästa, största och mest omdiskuterade filmer. Använd IMDb:s lista över världens 250 bästa filmer för att hitta klassikerna som du av olika anledningarna inte tagit dig tid att se än. 

Planera hösten – och sätt nya rutiner 

Den grundliga sommarstädningen är inte det enda nyttiga tipset som vi tänker ge på den här listan. Det finns en annan aktivitet som du kan sysselsätta dig med på en regnig dag och som du kommer tacka dig själv för i efterhand. Ta dig tid, kraft och energi till att planera hösten som kommer och sätta nya rutiner för din vardag. 

I olika familjer och hushåll kommer den här planeringen att vara fokuserad på helt olika saker. Allting handlar om vilka rutiner man har haft tidigare och vilka förbättringsområden som finns när det gäller att hitta en fungerande vardag. 

Men några vanliga saker som hushåll slarvar med är exempelvis matplaneringen. En bra idé är därför att sätta sig ner under sommaren och stapla upp ett antal olika maträtter som man kan tänka sig att äta på en någorlunda regelbunden basis. Om man har en lista på 20, 30, 40 eller kanske till och med 50 olika maträtter som man roterar i sin vardag kommer matplaneringen att vara betydligt enklare. 

Hur många gånger har man inte undrat vad man egentligen ska äta ikväll, helt utan inspiration och idéer? Då är det skönt att ha en lista över maträtter som man behärskar att laga. Då är det bara att välja och vraka. 

Njut av lugnet och regnet som slår mot fönstret 

Ett underskattat tips på en aktivitet att göra på en regnig sommardag är att faktiskt utnyttja regnet utanför fönstret till sin fördel och våga slappna av från en annars hektisk livsstil. Håkan Hellström sjunger om att han ligger “i morgontimmen när regnet slår mot fönstret” i låten Kärlek är ett brev skickat tusen gånger. Det finns en terapeutisk effekt av att luta sig tillbaka och njuta av det stilla regnet som slår mot fönsterrutan. 

Glöm inte heller att din semester handlar om att vila upp dig inför höstens vardagsbestyr och veckorutiner. Du behöver helt enkelt passa på att ladda batterierna för att dra nytta av din semester på allra bästa sätt. Då kommer du att må betydligt bättre i längden. Ärligt talat, har du något bättre för dig än att vila när det öser ner från mörka moln på himlen? 

Relaterade inlägg