5 danska möbeldesigners du borde känna till

by baggu

Danmark har en lång tradition av väldigt kreativ och innovativ möbeldesign. Under 1900-talet blev landet känt som en världsledande kraft inom möbeldesign. Danska designers har skapat några av de mest ikoniska möblerna i modern historia och deras inflytande kan fortfarande ses i dagens möbler.

I den här artikeln tittar vi närmare på fem av de största danska möbeldesignerna du med intresse för möbler och inredning borde ha koll på.

Hans J. Wegner

En av de mest inflytelserika danska möbeldesignerna under 1900-talet var Hans J. Wegner. Han föddes 1914 i Tønder, Danmark och började sin karriär som möbelsnickare redan vid 14 års ålder. Han studerade senare möbeldesign på Danmarks Designskole i Köpenhamn och öppnade sin egen designstudio 1943.

Hans J. Wegner är mest känd för sin innovativa och funktionella design som kombinerar moderna och traditionella stilar. Hans stora genombrott kom på 50-talet när han designade Y-stolen, som snabbt blev en ikonisk symbol för dansk modern design.

Arne Jacobsen

En annan dansk välkänd designer som du borde ha koll på är Arne Jacobsen. Han var en dansk arkitekt som föddes 1902 och började sin karriär som just arkitekt. Under karriären började han även rita och designa möbler, vilket är det som han är mest känd för idag.

Arne Jacobsen är känd för sin minimalistiska och moderna design. Han har bland annat skapat flera ikoniska stolar som bland annat Svanen, Ägget och Myran. Stolarna är fortsatt populära och betraktas som moderna klassiker än idag. Jacobsen använde sig ofta av nya material som formgjuten plywood och laminerad plast, vilket var nyskapande för hans tid. 

Børge Mogensen

1914 föddes Børge Mogensen, som var en av de mest betydande möbeldesignerna under efterkrigstiden i Danmark. Han var mest känd för sina enkla, funktionella och hållbara möbler som snabbt blev väldigt populära. 

Mogensen började sin karriär som möbeldesigner på den danska möbelproducenten FDB där han på 40-talet blev chef för designavdelningen. Han skapade en mängd ikoniska designklassiker på FDB som bland annat J52-stolen och Söderhamn-soffan.

Han var mest känd för att vara mycket noga med detaljer och kvalitet i sitt arbete. Oavsett om han ritade stolar eller design fåtöljer såg såg han alltid till att kvaliteten var hög och full av detaljer. Att alltid använda naturliga material som trä och läder i sina möbler är också något som kännetecknar Mogensens verk. 

Finn Juhl

Den danska arkitekten och möbeldesignern Finn Juhl föddes 1912 och var även han en väldigt inflytelserik möbeldesigner i efterkrigets Danmark. Han utbildade sig på Kunstakadamiets Arkitektskole i Köpenhamn och började sin karriär som arkitekt. 

Han blev snabbt intresserad av möbeldesign och skapade några riktiga klassiker som Chieftain-stolen och Pelican-stolen. 

Poul Kjærholm

1929 föddes Poul Kjærholm, en av Danmarks mest framstående och inflytelserika möbeldesigner under sin tid. Han är känd för sin minimalistiska och modernistiska designfilosofi, med flera klassiker under sitt bälte.

Poul utbildade sig på Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn och startade karriären hos den danska möbelproducenten Fritz Hanzen. Han har skapat flera ikoniska möbler under sin tid, som bland annat PK22-stolen och PK24-chaiselongen.

Relaterade inlägg