Hur många Jas har Sverige?

by baggu

Under 2022 nåddes vi av hemska besked gällande kriget i Ukraina. Många svenskar engagerade sig och för försvarsmakten blev det bråda tider. Trots 200 år av fred i Sverige var det nu tvunget att samla sina styrkor och se över hur rustat Sverige är för eventuell inblandning i kriget. En del av Sveriges armé består av flygvapnet. Men hur många Jas har Sverige? 

Hur många Jas-plan har Sverige på sina fyra flottiljer?

I dagsläget har Sverige fyra flottiljer. En flottilj är ett annat ord för militärt förband som består av flygplan. Av dess flottiljer är tre stycken stridsflottiljer. Hur många Jas Gripen har Sverige på sina flottiljer? Totalt finns det 96 stycken Jas 39 Gripen fördelade på dessa flottiljer. Utöver dessa 96 flygplan finns det även andra flyg- och helikoptersystem på flottiljerna. 

Hur många Jas-piloter har Sverige?

Många som sett filmen Top Gun har säkert fantiserat om hur det skulle vara att arbeta som stridspilot. Ytterst få klarar de stränga inträdeskraven men om man vill ge det ett försök är det till flygvapnet man ska söka sig. 

Försvarsmakten beskriver Jas 39 Gripen som ett av världens mest avancerade flygplan så dess pilot måste besitta otroliga färdigheter. Utöver att vara en skicklig pilot måste denne även vara i god fysisk form och besitta en otrolig mental styrka. För den som lyckas nå målet att bli stridspilot finns det tre orter att arbeta på: Luleå, Ronneby eller Såtenäs. 

Försvarsmakten menar att en stridspilot aldrig blir fullärd och att piloterna hela tiden utökar sin förmåga att hantera planen samt att samarbeta med varandra. Detta är viktigt då flera flygplan ofta flyger tillsammans. 

Relaterade inlägg