measure

Hur lång är världens längsta man?

by baggu

Enligt Guinness rekordbok är Sultan Kösen från Ankara i Turkiet den längsta levande personen i världen. När han officiellt mättes var Sultan otroligt lång, hela 253 cm.

Världens längsta människor och hypofysär gigantism

Liksom för många av världens längsta människor beror Sultans längd på ett fysiskt tillstånd som kallas hypofysär gigantism. Detta tillstånd gör att Sultans hypofys utsöndrar för mycket tillväxthormon. Faktum är att han kanske fortfarande skulle växa om han inte hade genomgått en hjärnoperation för att ta bort den tumör som påverkade hans hypofys.

Han blev världens längsta man 2009 och har varit det genom 2015, 2016, 2017, 2018 och fram tills idag. Så på frågan “Hur lång är världens äldsta man 2015?” kan du nu svara: Sultan Kösen.

Sultan har också innehaft världsrekordet för världens största händer och fötter.

Längsta man på jorden genom tiderna

Sultan är dock inte den längsta personen som någonsin har levt. Den titeln går till amerikanen Robert Wadlow från Illinois som dog 1940. Så hur lång är världens längsta man genom tiderna? Jättelång. Hans officiella längd var otroliga åtta fot vilket motsvarar 272 cm.

Stora längder är dock inte bara begränsade till män. Den längsta kvinnan som någonsin har levt tros vara Zeng Jinlian som var nästan 248 cm.

Hur lång är världens längsta man som lever?

Följande män hör till världens längsta år 2022:

  • Sultan Kösen från Ankara i Turkiet är med sina 253 cm som redan nämnts den längsta levande personen i världen år 2022.
  • Brahim Takioullah är en gentleman som kommer från Marocko och han är känd för sina 246 cm.
  • Dharmendra Pratap Singh är känd som Indiens längsta man och mäter 246 cm.
  • Morteza Mehrzad Selakjani mäter 246 cm och har sitt ursprung från Iran. Han är den längsta mannen i hela landet.
  • Zhang Juncai är den längsta mannen i Kina och kommer från Shanxiprovinsen. Han har en fantastisk längd på 242 cm.
  • Naseer Soomro är från Pakistan och rankas som en av de längsta människorna som bor i landet. Han mäter hela 238 cm.
  • Sun Mingming har sitt ursprung från en liten stad i Heilongjiangprovinsen i Kina och har mätts till en längd av 236 cm.
  • Bao Xishun är en annan kines som har tagit sig in på listan över de tio längsta människorna i världen. Han är född i Inre Mongoliet i Kina.
  • Radhouane Charbib är en man född i Ras Jebel i Tunisien. Han har ett namn med arabiskt ursprung och en längd på över 236 cm.

Relaterade inlägg