Göteborg Wind Orchestra Ol’ man river

by baggu

Den professionella blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra är baserad i Göteborg. Orkestern bildades redan 1905 och gick då under namnet Göteborg Spårvägspersonals Musikkår. 1992 blev orkestern heltidsanställd professionellt och fick då namnet GöteborgsMusiken. De har även upprätt under flygvapnets musikkår och slutligen fick de namnet Göteborg Wind Orchestra (GWO) 2009.

Idag är de en uppskattad orkester som spelar i Göteborg och Västra Götaland. De spelar bland annat för skolbarn, samarbetar med ideella verksamheter och andra konserter. Dessutom har de spelat in flera musikskivor som totalt sålt över en kvarts miljon exemplar!

Den första riktiga musikalen – Göteborg Wind Orchestra Ol’ man river

På en av deras inspelade album hittar vi klassikern Ol’ man river från musikalen Teaterbåten 1927. Musiken är skriven av Jerome Kern och texten av Oscar Hammerstein II. Många beskriver musikalen ofta som den första riktiga musikalen, eftersom den vävde samman musik och dialog bättre än tidigare musikaler. Dessutom är det den första musikalen där afroamerikaner var med i ett för tiden mycket nyanserat vis.

Musikalen hade sin urpremiär den 27 december 1927 i New York.

Blåsorkestern blåser liv i musikalen

Göteborg Wind Orchestra Ol’ man river är en kombination som är svår att slå. Den unika klangen från de skickliga musikerna i orkestern med sina blåsinstrument ger melodin ett nytt liv.

Förutom den här musikalmusiken har GWO spelat in allt från barnmusik till jazzkonserter. De gör framträdanden tillsammans med bland andra Magnus Bäcklund i en hyllning till Queen. GWO har även ett samarbete med en barnkör där de framför sånger från Astrid Lindgrens olika sagor.

Relaterade inlägg