Boba tea: ett dryckesfenomen från Asien

by baggu

Boba tea är superpopulärt. Det finns minst ett ställe som säljer boba (också kallad bubble) tea i varje stad. Men många människor vet inte vad de tuggiga bubblorna i botten av deras drinkar är, än mindre vad hela drycken i sig är. Inte heller brukar man veta var man kan hitta den här läckerheten här i Sverige.

Låt oss ta reda på det!

Snabbfakta om boba tea

Också känt somBubble tea
UrsprungTaiwan
Gjort avTapiokastärkelsebollar, te, mjölk
Var du kan beställa detAsiatiska livsmedelsbutiker eller specialiserade boba te-butiker

Vad är boba tea?

Boba är tekniskt sett tapiokapärlor men syftar också på boba te-drycken. Tapiokapärlorna är gjorda av tapioka- eller kassavastärkelse (så de är glutenfria) och formade till små kulor. För att söta dem kokas de ofta i sockerhaltig sirap. Därifrån kan de tillsättas till en bas, ofta ett mjölkte (te kombinerat med antingen pulveriserad eller färsk mjölk och ibland en sockerhaltig sirap), men även grönt eller svart te, kaffe eller en smoothie för att bli bubbelte.

Pärlorna som hamnar i din drink kan komma i många olika storlekar, men de åtföljs vanligtvis av ett sugrör med en öppning som är tillräckligt tjock för att suga upp alla pärlor.

Varifrån kommer boba?

Drycken har sitt ursprung i Taiwan på 1980-talet och tog sig så småningom till USA någon gång på 90-talet. Därifrån har den bara blivit en mer och mer populär dryck.

Hur tillverkas boba?

För att vara tydlig talar vi om tapiokapärlorna här. Stärkelsen tillsätts till kokande vatten och knådas till en degliknande konsistens. Vanilj-, karamell- och till och med brun sockersirap kan tillsättas till degen för att ge färg och smak. Därefter skärs degen ut, rullas till små bollar och läggs i kokande vatten i 30 minuter.

Om du vill avnjuta en kopp boba tea hemma kan du hitta alla ingredienser i en asiatisk livsmedelsbutik. Du kommer att behöva:

  • Tapiocapärlor (boba)
  • Mjölk (vegansk går bra)
  • Teblad (grönt, svart, vitt eller vilket te som helst)
  • Socker, honung eller sirap

Hur smakar boba?

Kvalitetsboba ska alltid ha ett gott tuggmotstånd. Pärlorna ska vara mjuka men inte för mustiga så att de bara smälter i munnen.

Smaken kan variera beroende på vilken sirap pärlorna kokas i och vilka sötningsmedel som tillsätts i degen. Smakerna kan vara allt från frukt till honung. Det mjölkte som de flesta boba-pärlor kommer i finns också i olika smaker. Vanliga är bland annat matcha, honungsmelon, jordgubbar, thai och taro.

Här kan du köpa boba tea i Sverige

Förutom dina lokala asiatiska stormarknader eller övriga boba te-butiker kan du hitta boba tea på följande ställen:

Boba tea Stockholm

I Stockholm finns det otaliga bubble te-butiker och asiatiska livsmedelsbutiker som säljer boba. Om du någonsin blir sugen på boba te på Norrmalm kan du exempelvis besöka Saigon Baguette där du kan bland annat testa deras utsökta banh mi.

Om du behöver handla asiatiska produkter för din matlagning och vill ha lite boba tea medan du gör det kan du istället besöka An Cha i Huddinge, precis bredvid Systembolaget.

Är du däremot i centrala Stockholm ska du besöka Oolong Tea House där du kan prova på olika kvalitativa tesorter och smaka på asiatiska godbitar. Du kanske redan vet att det finns en bobabutik i Mall of Scandinavia som heter Hello Boba.

Boba tea Göteborg

Gillar du matcha latte? Då ska du kanske prova matcha boba tea hos Matcha House eller Panda Hall i centrala Göteborg. Båda ställena bjuder även på smaskiga våfflor.

Boba tea Malmö

Om är sötsugen och villa ha något gott till ditt boba te kan du beställa olika typer donuts tillsammans med ditt bubble te hos Bubblelicious i Malmö.

Boba tea Uppsala

Även i Uppsala finns det några boba-ställen. Vi har redan nämnt Oolong Tea House – det finns även i Uppsala. Annars kan du besöka Yochi där du kan smaka på allt från månkakor till mochi.

Boba tea Linköping

Det som är bra med Mori Tea House i centrala Linköping är att du kan välja hur mycket socker du vill ha i ditt bubble te.

Förutom på ovannämnda orter kan du självklart hitta boba tea-butiker runt om landet, däribland i Lund, Örebro, Norrköping och Västerås.

Relaterade inlägg