American Bully, en muskulös familjehund

by baggu

Som en kortbent Pitbull far den fyrbente kompanjonen fram. Med sammetslen päls, grovt huvud och muskulös kropp tog hundrasen American Bully världen med storm. Föga förvånande har den sitt ursprung i USA och blev godkänd som ras i USA är 2004. Fyra år senare blev den godkänd även i Europa. 

Några korta fakta om American Bully

Vad?En hundras från USA.
Godkänd?Rasen godkänns av vissa förbund. Inte av svenska SKK
Färg?Flera olika.
Aktivitetsnivå?Medel till hög. 

Ej godkänd i Sverige

En American Bully är en hundras framavlad på 1980-talet i USA. Hunden är en blandning av amerikansk pitbullterrier, engelsk bulldog, American Bulldog och Olde English bulldog. Av vissa föreningar är American Bully godkänd som ras, men inte av den internationella hundorganisationen FCI eller American Kennel Club. American Bully är inte en godkänd ras enligt SKK, Svenska Kennelklubben.

Med tanke på vilka raser som finns i en American Bully behöver du vara medveten om att du får ett kraftpaket med mycket starka käkar. Hunden är främst framavlad som en sällskapshund, men de raser som korsats för att få en American Bully har använts inom jakt, kamp och nedtagning av byte.

American Bully Classic, XL och Micro

American Bully finns i flera storlekar:

  • American Bully Classic är en lite lättare hund, som inte har så överdrivna drag. 
  • American Bully XL. Som du hör på namnet är det här en större version. Den är mellan 51 och 57 centimeter hög. 
  • American Bully Pocket är en mindre version, som ska vara mellan 36 och 46 centimeter. 
  • American Bully Standard väger runt 30 kilo och ska vara mellan 43 och 51 centimeter hög.

Det finns även andra versioner, som inte är godkända av något förbund. Dessa hundar är ofta framavlade av oseriösa uppfödare som inte bryr sig om hundens hälsa, utan endast vill ha ett ovanligt utseende. Till de icke godkända storlekarna hör American Bully Micro, som är en mycket liten version. Individerna har ofta problem med leder och andning och har för liten kropp och korta ben i proportion till det stora och grova huvudet. American Bully XXL är en extra stor version. De kan bli väldigt stora, med en vikt på nära 70 kilo.

American Bullys temperament

American Bully är främst avlad för att vara den ultimata familjehunden och en mycket trevlig sällskapshund. Temperamentet hos en American Bully ska vara glatt, vänligt och den ska vara ivrig att vara till lags. De är intelligenta och behöver tidigt både tränas och socialiseras på rätt sätt. De har en tendens att vara reserverade mot främlingar, vilket man behöver träna bort om man inte vill ha en vaktig eller reserverad hund. American Bullys älskar uppmärksamhet och är inte sena med att hålla sig framme när det vankas en godbit, eller hoppa upp i soffan för lite mys.

Eftersom hundarna är små kraftpaket, med mycket muskler, måste de tränas tidigt. Träningen ska bygga på positiv förstärkning och du ska inte använda straff mot din hund. Det gäller inte bara American Bully, utan alla raser. För en stabil hund med gott psyke krävs tid, engagemang och mycket träning. Påbörja träningen redan när den är valp.

En American Bully ska inte vara aggressiv, men den är envis och kan vara skällig mot främlingar om du inte har tränat bort det.

Utseende och pälsvård

Pälsen på en American Bully ska vara kort, sammetslen och lättskött. Alla färger är godkända, utom merle. De behöver inte mycket pälsvård, men för att minska att du får päls inomhus kan du borsta din American Bully dagligen. Det ger även en fin stund tillsammans. Du badar din hund vid behov. De har sällan eller aldrig anledning till att besöka en hundsalong, om inte du vill. Du kan så klart ändå ta dit din American Bully, för lite extra TLC (tender love and care).

Hälsa

Koppen ska vara muskulös och smidig och ge ett hälsosamt intryck. American Bullys är generellt friska, men vissa hudproblem förekommer. Det finns även ibland tecken på höftproblem. Köp alltid din American Bully av en seriös uppfödare och tänk på att alla storlekar och versioner som ser onaturliga ut också är onaturliga.

Relaterade inlägg